Blog

Notícies i Actualitat de ClauTIC

Nen jugant

VEX IQ: Què és, com funciona, packs, campionat, experiència pròpia…

En aquesta article parlaré d’uns robots que segurament a molts de vosaltres no us sonaran de res: són els robots de Vex Robotics, en concret del model Vex IQ.

 

Mentre que a nivell d’Espanya i Catalunya fa molts anys que la marca més coneguda de robots a nivell educatiu és Lego, i en concret Lego Mindstorms, a la resta d’Europa, Estats Units, Corea o Xina hi ha moltes altres marques molt conegudes, amb competicions que apleguen a molts participants i una d’aquestes és la marca Vex Robotics amb una competició pròpia (Vex Robotics World Championship), organitzada per l’entitat FIRST, la mateixa que organitza la First Lego League per a robots de Lego.

 

Bé, anem a focalitzar: En aquest cas us vull parlar dels robots de Vex IQ, uns kits amb un conjunt de peces, motors i sensor que et permeten crear moltíssims tipus de robots diferents combinant de forma diferent les peces que venen en aquests packs. Dividiré l’escrit en diferents parts per tal que quedin clars les conceptes:

 

Diferents tipus de pack: Si volem comprar un pack de robòtica de Vex IQ tenim 3 packs i peces soltes. Starter Kit amb sensors, Starter Kit amb comandament i Super Kit.

Els packs són bastant semblants en quantitat de peces, la principal diferència és que un conté més sensors (Starter amb sensors), l’altre conté un comandament per controlar el robot (Starter amb comandament) i el Super Kit que conté el comandament i els sensors. Us deixo l’enllaç on podeu veure les diferències entre els 2 Starter Kits  (https://www.vexrobotics.com/vexiq/products/kits-bundles/starter-kits/). M’agradaria destacar el sensor de Gyro, un giroscopi que et marca els graus de gir, tant  del robot com d’una sola roda; i el Touch Led, un sensor de tacte que a més és bombeta Led i pot fer diferents colors. Els altres sensors ja són més coneguts (sensor de color- que pot funcionar en escala de grisos o detectant colors – , sensor de contacte o bumper i sensor de distància o ultrasons).

 

12 entrades/sortides: El cervell o brick dels robots de Vex IQ disposen de 12 ports on hi podem conectar indistintament sensors o actuadors (no hi ha ports reservats per una cosa o una altre). Després a l’hora de la programació només hem d’indicar què hi ha a cada port.

 

Programació: Aquests tipus de robots els podem programar a través de l’eina Modkit (basada en blocs i que té la seva versió online i offline) o amb el software RobotC, basat en el conegut llenguatge de programació C, però orientat a la programació de robots. De fet, els robots de Vex EDR, que serien el següent pas a nivell de dificultat i complexitat després dels Vex IQ, també es programen amb RobotC.

Comandament: El fet que 2 dels kits dels que hem parlat abans continguin un comandament és perquè aquests kits estan molt enfocats a la competició i dues de les 3 rondes de la competició es controla el robot a través del comandament. L’altre ronda el robot ha de ser totalment autònom a través dels actuadors i sensors.

Tipus de peces: Si feu una ullada a les diferents fotos o enllaç que us he posat, veureu que els robots que s’acaben construint tenen una aparença més quadrada que els robots de Lego o robots fets amb impressora 3D, això és degut al tipus de peces que formen part dels camps. També cal remarcar que, pel tipus de peces, les diferents parts del robot es poden fixar més fort i construir robots més robustos que per exemple amb Lego Mindstorms (que seria la competència directe i amb qui els podríem comparar).

 

Campionat: Vex IQ té un campionat propi on tot i que les normes i l’objectiu canvia cada any, la base del camp de joc és la mateixa i et permet reaprofitar-la d’un any per un altre. Tal i com comentava anteriorment el campionat conté part i diferents rondes per cada un dels equips. Part individual radiocontrolada amb el comandament, part individual autònoma amb sensors i part col·laborativa entre 2 equips ( 2 equips a la vegada a la pista i col·laborant entre ells). Hi ha diferents fases a nivell nacional i també amb finals internacionals. Cal dir que aquí encara hi ha pocs equips que hi participin.

 

A qui va adreçat: Des de Vex Robotics o des de botigues especialitzades recomanen els robots de Vex IQ per a nois i noies a partir de 10 anys, però nosaltres els comencem a fer servir a partir de 1r d’ESO amb uns resultats molt bons (ja que utilitzem els robots de Lego Mindstorms per a nois i noies des dels 8 fins als 12 anys).

Experiència pròpia: En el cas dels robots de Vex IQ nosaltres els fem servir pels campus d’estiu per a nois i noies des dels 12 (1r d’eso) fins als 17 anys on fins a l’estiu passat ho vam enfocar a superar un conjunt de reptes, però ja l’any passat ho vam enfocar a preparar els equips per a la competició oficial (tot i no participar-hi), però si controlant els marcadors, punts i fent les diferents rondes. Si ho comparem amb altres eines electròniques i robòtiques que utilitzem per a edats semblants (Lego Mindstorms NXT, EV3, Arduino, Pleo) destacaríem el fet de poder utilitzar el sensor de tacte i led (que les altres eines no ho solen tenir conjuntament) i que degut al tipus de peces que té fa que els nois i noies acostumats a construir altres robots es trobin amb nous reptes. A nivell de construcció, tal com deia abans, et permet fer robots més robustos amb relativament pocs coneixaments. Durant l’activitat anual fem servir les diferents peces de Vex IQ per a la construcció de xassis o peces per a robots controlats a través de les plaques Arduino.

 

Per acabar us deixo un enllaç  a la llista de reproducció de com fem servir el Vex IQ en els campus: https://www.youtube.com/watch?v=HBvA7ABZpWg&list=PLyTGHQkcjNpn_e-HKm5l3PH9LWIRjplNH

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Segueix Llegint

Articles relacionats

Arduino a YouTube

Arduino a YouTube: els millors canals

Arduino ha esdevingut l’eix central d’alguns canals de YouTube on podem veure moltíssims projectes interessants. Te n’ensenyem alguns! Cada dia creix el nombre de creadors de contingut que fan servir Arduino a YouTube per a atraure les ments més curioses cap als seus canals. N’hi ha de moltes classes: els que tenen un canal educatiu, els que tenen un canal

Llegir més »