Blog

Notícies i Actualitat de ClauTIC

Nen jugant

Què és Arduino?

Logo Arduino

Arduino s’ha situat com un dels grans referents de la electrònica de prototipatge, però què és Arduino? Quins son els seus origens? Quines aplicacions té? T’ho expliquem!

Parallax
Placa anterior a Arduino.

Per entendre què és Arduino hem de saber d’on ve: el projecte d’Arduino va néixer com una iniciativa d’uns alumnes universitaris italians que volien abaratir el cost dels microcontroladors que utilitzaven a les seves universitats, ja que eren costosos per als estudiants (un kit bàsic costava al voltant de 100€).

A banda d’abaratir-ne el cost, un dels altres objectius del projecte és acostar l’electrònica i la programació al major número de persones possible, sense necessitat de ser-ne uns experts.

Arduino és una plataforma de desenvolupament lliure, és a dir, que qualsevol persona pot contribuir a millorar-ho o a crear-ne els seus propis derivats.

La seva estructura

Placa Arduino Uno
Placa Arduino Uno

Pel que fa a la placa, compta amb diferents entrades i sortides programables. És a dir, que pot rebre informació de l’exterior mitjançant sensors, tractar-la, i programar un seguit de reaccions mitjançant els seus actuadors.

Aquest seguit de transformació d’informació abans ha de ser programat mitjançant un IDE (un entorn de programació) que també és de codi obert. Podem programar Arduino amb diferents llenguatges, fins i tot, amb blocs. El llenguatge més utilitzat per a programar Arduino està basat en C++, i està pensat per ser ràpid d’aprendre.

Tipus de placa

A mesura que han anat passant els anys, el projecte inicial d’Arduino ha anat evolucionant i creixent, donant a conèixer projectes complementaris com per exemple Arduino Nano, una placa més compacta i petita per a projectes més senzills. Per contra, existeix també Arduino Mega, pensada per aquells projectes que requereixen més entrades/sortides i potència.

Tipus d’ArduinoProcessadorEntrades/SortidesFlash/RAM (kb) Voltatge
Arduino UnoATmega328p14+632 / 2 5V
Arduino NanoATmega328p14+632 / 23.3V
Arduino MegaATmega256054+16256 / 85V

Ara que ja saps què és Arduino, anima’t a investigar-ne alguns dels seus projectes i a donar els primers passos en la seva programació!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Segueix Llegint

Articles relacionats

Arduino a YouTube

Arduino a YouTube: els millors canals

Arduino ha esdevingut l’eix central d’alguns canals de YouTube on podem veure moltíssims projectes interessants. Te n’ensenyem alguns! Cada dia creix el nombre de creadors de contingut que fan servir Arduino a YouTube per a atraure les ments més curioses cap als seus canals. N’hi ha de moltes classes: els que tenen un canal educatiu, els que tenen un canal

Llegir més »