Blog

Notícies i Actualitat de ClauTIC

Nen jugant

Scratch: Què és, com funciona, per a què serveix, experiència personal…

Benvolguts amics, avui us parlaré d’una de les meves eines preferides, l’Scratch, una eina molt versàtil que permet a nens, nenes, nois, noies i adults entrar en el fantàstic món de la programació, animacions, videojocs sense gaire dificultat i que, a més, permet molt de recorregut i aconseguir resultats molt potents. Benvinguts al món de l’Scratch!

Primer de tot comentar-vos que l’Scratch és una eina gratuïta desenvolupada en el MIT (Institut Tecnològic de Massachussets), una de les universitat tecnològiques de referència a nivell mundial, de fet és LA universitat tecnològica de referència a nivell mundial. Actualment Scratch està a la versió 2.0, però aquest agost vinent, esperem que després que haguem acabat els campus d’estiu, treuran la versió 3.0 que serà encara més potent que l’actual i permetrà, entre d’altres coses, poder fer servir l’Scratch des de la tablet (ja que deixarà de funcionar amb Flash i anirà amb html5).

Scratch és una eina per introduir la programació, els videojocs i les animacions a través de blocs, o sigui, el codi no és picat, sinó que tens un conjunt de blocs que els pots arrossegar per acabar fent un programa més complex. Jo sempre els hi explico als nois i noies que és com fer un puzzle, les peces han de quadrar i tenir una certa lògica per tal que  els personatges es moguin, que puguis sumar punts o fer el que ells vulguin.

El funcionament de l’Scratch és senzill, per començar a crear el teu propi programa és recomenable que et facis una conta (gratuïta també) o si ets professor, pots fer les diferents contes pels teus alumnes, d’aquesta manera el programa anirà quedant guardat en el núvol i no caldrà fer-ne cap descàrrega. Anem a analitzar les diferents parts.

  1. Interfície

M’agrada explicar que la interfície de l’Scratch té 4 parts ben diferenciades.

  • La barra superior: És on hi ha les diferents opcions de guardar, crear una còpia, desfer, consells, on hi ha el nostre nom d’usuari, i fins i tot, on hi ha els icones per fer els personatges més petits, grans, una còpia o eliminar-los (És la barra grisa superior)
  • La pantalla de joc: És la pantalla on passen les coses: on es mouen els personatges, on apareixen les variables, on sumem punts i també on hi ha el nom del nostre projecte amb les botos d’engegar (bandera verda) i aturar el joc (botó vermell).
  • La zona dels personatges i escenari: Està a la part inferior esquerra de la pantalla, just sota la pantalla de joc.
    • A la part esquerra trobem totes les opcions relacionades amb els escenaris (o fons), una miniatura del fons actual i les opcions per carregar fons nous ja siguin fons del propi Scratch, fons dibuixats per nosaltres (veureu que Scratch té una eina de dibuix semblant al Paint), fons d’imatges que tinguem al nostre ordinador i, fins i tot, carregar un fons que podem capturar amb la webcam de l’ordinador.
    • A la part dreta trobem la zona dels personatges on aparèixen tots els personatges, amb el seu nom, que aparèixen en el joc o animació (entenem com a personatge qualsevol objecte que pot interactuar, ja sigui a través de teclat, ratolí, veu, webcam, que es mogui o executi alguna acció i que podem programar), o sigui, no tenen perquè ser personatges que ens recordin a sers vius. A la part superior també trobem uns icones per tal de carregar nous personatges de les 4 formes possibles, igual que hem comentat a escenari
  • La zona de programació: Aquesta zona també té 2 subzones
    • La part de l’esquerra amb 3 pestanyes a dalt per programar, dibuixar/editar i carregar sons del personatge. En funció de l’etiqueta que cliquis a sota o a la dreta apareixerà una vista o una altre.
      • Programació. Si tenim clicada la pestanya de programació, a sota aparèixen diferents etiquetes de colors. Cada etiqueta es refereix a coses diferents que li pots programar en el personatge començant pel moviment i acabant amb més blocs (que seria l’equivalent a crear les teves pròpies funcions). En funció de l’etiqueta seleccionada a sota aparèixen un conjunt de blocs (semblants a peces de puzzle) que ens permeten arrossegar-les a la part dreta per tal de crear el programa. Aquests blocs són l’equivalent a comandes de programació i alguns es poden posar a dins d’altres.
      • Vestits: Fa referència als diferents vestits que té el personatge. Això està pensat perquè podem fer que un sol objecte/personatge pugui canviar d’aparença. Això es fa servir per varies raons, des de simular que està viu fent animacions a fer explosions,  fer desaparèixer el personatge o fer-lo més petit… Hi ha moltíssimes opcions!
      • Sons: En els nostres objectes els hi podem posar sons que a partir de la programació farem que sonin en un moment o altre.
      • Tant els sons que carreguem com els vestits, els podem editar des de la pròpia pestanya, però la programació va des de la pròpia pestanya de programes.

2. Per a què serveix?

L’Scratch té vàries funcions tal i com comentàvem anteriorment, des d’ensenyar programació d’una forma fàcil i pràctica, fins a la creació d’animacions passant per la creació de videojocs o fer simulacions de per exemple tirs parabòlics. És una molt bona eina per iniciar-se en el món de la programació i videojocs ja que és senzilla, té guies i ja comença a haver-hi molta bibliografia sobre aquest programa.

3. Experiència pròpia

Actualment nosaltres utilitzem l’Scratch per ensenyar als nois i noies creació de videojocs, ja sigui a l’activitat anual de l’acadèmia com en els campus d’estiu de creació de videojocs, però també el fem servir a l’assignatura de Bases de programació per treballar conceptes concrets (bucles, condicionals, funcions, operadors i lògica…). També per fer simulacions abans de programar amb els robots, per exemple, aquest any teníem un repte de la clautic league que consistia en construir i programar amb Lego Mindstorms unes barreres que detectaven quan hi havia un cotxe a davant amb el sensor d’ultrasò, i s’aixecaven les barreres deixant que el cotxe entrés en el parking, doncs abans de posar-nos a programar amb els robots, vam fer una simulació a través de l’Scratch que va servir per tal que tinguessin molt clar com havia de funcionar el repte.

Utilitzem Scratch des de 2014 i els nois i noies han creat autèntiques obres d’art a través de l’Scratch. (En el post del divendres en podreu veure algunes).

Per acabar us deixo amb la web de l’Scratch, que tal i com us he comentat és gratuït, i us recomano que us feu una conta, exploreu projectes ja creats que podeu trobar des del propi buscador d’Scratch, que fins i tot podeu fer versions dels jocs ja fets i compartits (hi ha una comunitat molt gran). scratch.mit.edu 

Seguim!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Segueix Llegint

Articles relacionats

Arduino a YouTube

Arduino a YouTube: els millors canals

Arduino ha esdevingut l’eix central d’alguns canals de YouTube on podem veure moltíssims projectes interessants. Te n’ensenyem alguns! Cada dia creix el nombre de creadors de contingut que fan servir Arduino a YouTube per a atraure les ments més curioses cap als seus canals. N’hi ha de moltes classes: els que tenen un canal educatiu, els que tenen un canal

Llegir més »