Blog

Notícies i Actualitat de ClauTIC

Nen jugant

L’eina de la setmana: Processing

Aquesta setmana us volem parlar d’una eina molt interessant per començar en el món de la programació, però fent un pas més que els blocs d’scratch, blockly o d’altres… us presentem Processing! Molt recomenable a partir de secundària (i sense límit d’edat)

 

A mode d’introducció comentar-vos que Processing és una eina desenvolupada pel MIT amb l’objectiu d’acostar la programació a artistes visuals, que poguessin crear a través del codi de forma senzilla. Processing està basat en Java, tot i que actualment podeu treballar amb Javascript o Python també. Us deixo l’enllaç oficial: https://processing.org/

 

La meva relació amb Processing va començar al 2008 quan la que seria la meva tutora del Treball Final de Carrera, la Lali Barriera, em va proposar d’investigar sobre aquesta eina i comunicar un comandament de la Wii amb Processing per a fer un vídeo interactiu amb Processing (https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/5697). En aquell moment ningú parlava de Processing, però ja hi havia una petita comunitat a l’Hangar que feia coses molt interessants, molt per sobre del que jo vaig aconseguir en el TFC! 

 

Anem per feina: Processing és una eina interessant ja que els resultats són molt inmediats, amb poques comandes pots fer que aparegui qualsevol forma a la pantalla i amb poques comandes més que es mogui o que puguem interactuar (Per exemple: Per dibuixar una rodona, només cal que posis “ellipse(x,y,dx,dy)” on x i y són les coordenades del centre de l’el·lipse i dx i dy són el diàmetre en x i en y). També afegir que hi ha moltes llibreries per relacionar Processing amb altres dispositius (des d’Arduino, un mando de la Wii, Kinnect, Realitat Augmentada, Realitat Virtual, treballar en 3D)…

 

A nivell de l’acadèmia l’hem fet servir per començar amb el codi escrit amb els alumnes de bases de programació de secundària (hem fet un arbre de nadal amb unes boles que canviaven de color, o fins i tot un projecte per a una òptica amb uns objectes que es fan grans en funció de la posició). També hem fet un projecte amb els alumnes de robòtica de secundària on barregem processing (per fer una app) i arduino (controlat per aquesta app feta amb Processing). I també l’hem començat a fer servir amb els alumnes de primària, per tal que facin el seu primer codi escrit… enlloc de fer el famós “Hello World” els hi hem fet dibuixar algunes rodones de diferents mides i colors per la pantalla.

 

El proper dia us proposarem un exercici amb Processing!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Segueix Llegint

Articles relacionats

Arduino a YouTube

Arduino a YouTube: els millors canals

Arduino ha esdevingut l’eix central d’alguns canals de YouTube on podem veure moltíssims projectes interessants. Te n’ensenyem alguns! Cada dia creix el nombre de creadors de contingut que fan servir Arduino a YouTube per a atraure les ments més curioses cap als seus canals. N’hi ha de moltes classes: els que tenen un canal educatiu, els que tenen un canal

Llegir més »