Aprenentatge Basat en el Joc: l’eina de la setmana: Minecraft

El passat dissabte vaig estar sopant amb un amics de la universitat i va sortir el tema de la importància d’aprendre a través del videojocs… i ràpid es va muntar un debat. És bo i aprofites la curiositat i la motivació que representa el videojoc i a partir d’aquí ensenyes el que vols, o realment estàs ajudant a fer que els nens i nenes estiguin més enganxats als videojocs? És igual de bo/dolent que un nen es passi 10 hores al dia jugant a futbol que jugant a videojocs?

Crec que aquest és un debat que a nivell d’educació s’ha plantejant varis cops, i segur que molts pares i mares us plantegeu sovint… doncs bé us exposaré el nostre punt de vista i a partir d’aquí us introduiré a un dels millors videojocs educatius que conec: Minecraft.

Sóc molt fan d’aprofitar la motivació de qualsevol cosa, que capti l’atenció del nen i el motivi per ensenyar altres coses que potser no els motiven tant, des d’història, llengua, matemàtiques… o el que sigui. Al final, el que estem fent, no és tant diferent d’aprofitar Lego per ensenyar física, construcció, treballar la creativitat o recrear escenaris de pel·lícules, de fet diria que és gairebé el mateix, però canviant l’eina, perquè no deixa de ser una eina, i passant d’una eina física a una de virtual. La realitat ha canviat, els nens ja no juguen amb baldufes o a tazos, però si que juguen a Pokemon Go (en el seu moment), a Minecraft o a Fortnite (la última moda!)…tenint en compte això, hem decidit de cara al curs vinent, crear una nova línia, testejada a estats units i d’altres països (aquí també hi ha algunes escoles que ho fan) que l’anomenem GBL (Game Based Learning – Aprenentatge basat en el joc o videojoc).

Tenint en compte el que us he explicat, començo amb l’eina de la setmana: Minecraft.

Minecraft és un videojoc en 3D, amb uns gràfics molt quadrats, que pot ser individual o col·lectiu, molt obert, amb diferents modes de joc que permet a nois i noies jugar a través de l’ordinador o la tablet.

Els 2 modes més coneguts que té són: Supervivència i Creatiu, de fet pots canviar de mode a mitja partida a través de comandes.

En principi Minecraft és un joc individual on tu escull si vols jugar en mode Supervivència  (començant des de 0 i aconseguint recursos i armes per poder menjar i sobreviure a vàries criatures que et maten) o en mode Creatiu (on tens infinitat de recursos i mai et poden matar). Tot i això hi ha varis servidors (o te’ls pots crear tu mateix gratuïtament o a preu molt baix) que et permeten jugar en família, amics i companys, i que poden arribar a tenir vàries temàtiques.

El món de Minecraft és molt gran, i també l’esfera que s’ha creat al voltant del joc, ja sigui a través de servidors tematitzats, com amb llibres, disfresses, figures retallables o espases de decoració!

Per què és interessant Minecraft a nivell d’educació? Doncs perquè ens permet treballar moltes coses que serien molt difícils o impossibles fer-ho en el món real.

El nostre objectiu és aprofitar Minecraft per aprendre a treballar en equip i, per exemple, crear una casa que ens permeti sobreviure a 10 persones; o crear una rèplica d’algun edifici famós en algun lloc del món, o aprendre el funcionament de l’electricitat o de les portes lògiques mentre fem trampes per a zombies… o fins i tot aprendre a gestionar uns recursos limitats mentre intentem sobreviure la primera nit en el joc.

Minecraft és una de les eines de la línia GBL i és un joc molt interessant per treballar creativitat, coordinació, cooperació, gestió de recursos, però també per aprendre temes de física, de l’espai, de l’electricitat i l’electrònica.

Seguirem parlant d’aquesta eina més endavant, dijous us proposarem un exercici a fer amb Minecraft i anirem aprofundint en aquesta eina en aquest blog!