Blog

Notícies i Actualitat de ClauTIC

Nen jugant

Aprenentatge Basat en el Joc: l’eina de la setmana: Minecraft

El passat dissabte vaig estar sopant amb un amics de la universitat i va sortir el tema de la importància d’aprendre a través del videojocs… i ràpid es va muntar un debat. És bo i aprofites la curiositat i la motivació que representa el videojoc i a partir d’aquí ensenyes el que vols, o realment estàs ajudant a fer que els nens i nenes estiguin més enganxats als videojocs? És igual de bo/dolent que un nen es passi 10 hores al dia jugant a futbol que jugant a videojocs?

Crec que aquest és un debat que a nivell d’educació s’ha plantejant varis cops, i segur que molts pares i mares us plantegeu sovint… doncs bé us exposaré el nostre punt de vista i a partir d’aquí us introduiré a un dels millors videojocs educatius que conec: Minecraft.

Sóc molt fan d’aprofitar la motivació de qualsevol cosa, que capti l’atenció del nen i el motivi per ensenyar altres coses que potser no els motiven tant, des d’història, llengua, matemàtiques… o el que sigui. Al final, el que estem fent, no és tant diferent d’aprofitar Lego per ensenyar física, construcció, treballar la creativitat o recrear escenaris de pel·lícules, de fet diria que és gairebé el mateix, però canviant l’eina, perquè no deixa de ser una eina, i passant d’una eina física a una de virtual. La realitat ha canviat, els nens ja no juguen amb baldufes o a tazos, però si que juguen a Pokemon Go (en el seu moment), a Minecraft o a Fortnite (la última moda!)…tenint en compte això, hem decidit de cara al curs vinent, crear una nova línia, testejada a estats units i d’altres països (aquí també hi ha algunes escoles que ho fan) que l’anomenem GBL (Game Based Learning – Aprenentatge basat en el joc o videojoc).

Tenint en compte el que us he explicat, començo amb l’eina de la setmana: Minecraft.

Minecraft és un videojoc en 3D, amb uns gràfics molt quadrats, que pot ser individual o col·lectiu, molt obert, amb diferents modes de joc que permet a nois i noies jugar a través de l’ordinador o la tablet.

Els 2 modes més coneguts que té són: Supervivència i Creatiu, de fet pots canviar de mode a mitja partida a través de comandes.

En principi Minecraft és un joc individual on tu escull si vols jugar en mode Supervivència  (començant des de 0 i aconseguint recursos i armes per poder menjar i sobreviure a vàries criatures que et maten) o en mode Creatiu (on tens infinitat de recursos i mai et poden matar). Tot i això hi ha varis servidors (o te’ls pots crear tu mateix gratuïtament o a preu molt baix) que et permeten jugar en família, amics i companys, i que poden arribar a tenir vàries temàtiques.

El món de Minecraft és molt gran, i també l’esfera que s’ha creat al voltant del joc, ja sigui a través de servidors tematitzats, com amb llibres, disfresses, figures retallables o espases de decoració!

Per què és interessant Minecraft a nivell d’educació? Doncs perquè ens permet treballar moltes coses que serien molt difícils o impossibles fer-ho en el món real.

El nostre objectiu és aprofitar Minecraft per aprendre a treballar en equip i, per exemple, crear una casa que ens permeti sobreviure a 10 persones; o crear una rèplica d’algun edifici famós en algun lloc del món, o aprendre el funcionament de l’electricitat o de les portes lògiques mentre fem trampes per a zombies… o fins i tot aprendre a gestionar uns recursos limitats mentre intentem sobreviure la primera nit en el joc.

Minecraft és una de les eines de la línia GBL i és un joc molt interessant per treballar creativitat, coordinació, cooperació, gestió de recursos, però també per aprendre temes de física, de l’espai, de l’electricitat i l’electrònica.

Seguirem parlant d’aquesta eina més endavant, dijous us proposarem un exercici a fer amb Minecraft i anirem aprofundint en aquesta eina en aquest blog!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Segueix Llegint

Articles relacionats

Arduino a YouTube

Arduino a YouTube: els millors canals

Arduino ha esdevingut l’eix central d’alguns canals de YouTube on podem veure moltíssims projectes interessants. Te n’ensenyem alguns! Cada dia creix el nombre de creadors de contingut que fan servir Arduino a YouTube per a atraure les ments més curioses cap als seus canals. N’hi ha de moltes classes: els que tenen un canal educatiu, els que tenen un canal

Llegir més »